Orofaciale fysiotherapie

Orofaciaal fysiotherapeut

Als orofaciaal fysiotherapeut behandel ik spier- en gewrichtsklachten rond het hoofd en de hals.

Vaak wordt de hulp van een orofaciaal fysiotherapeut ingeroepen als zich klachten in het kauwstelsel of in de kaakgewrichten voordoen. Daarom staat de orofaciaal fysiotherapeut bij veel mensen ook wel bekend onder de benaming ‘kaakfysiotherapeut’. Orofaciaal fysiotherapeuten weten alles van specifieke zenuw- en andere aandoeningen in het hals-hoofdgebied en krijgen tijdens hun opleiding ook les in tandheelkunde. Als orofaciaal fysiotherapeut werk ik nauw samen met tandartsen, orthodontisten, KNO-artsen en kaakchirurgen.

Afspraak maken?

Neem contact op om een afspraak in te plannen

Met welke klachten kunt u bij mij terecht?

Als orofaciaal fysiotherapeut kan ik deskundige behandelingen verrichten bij een groot aantal klachten, kwalen en ziektes die zich in de hals of het hoofd kunnen voordoen. Tot de verschijnselen en symptomen waarmee u zich bij mij kunt vervoegen behoren onder andere pijn in het aangezicht, de kaken, de hals of het hoofd; een klemmende kaak; hoofd- en halsklachten als gevolg van stress; aanhoudende hoofdpijn; algemene kaakklachten; verlamming van het aangezicht en problemen in het hoofd-halsgebied die veroorzaakt zijn door reuma, botbreuken, kanker of een andere aanleiding hebben.

Om een afspraak met mij te maken heeft u niet per se een verwijzing van een arts nodig. Indien u zonder verwijsbriefje een behandeling of onderzoek wilt aanvragen, dan zal van tevoren wel eerst een screening worden verricht. Op basis van dit oriënterende gesprek kunnen we samen bepalen of ik iets voor uw klachten of ziektebeeld kan betekenen, zodat u de spieren en gewrichten in uw hals of hoofd weer zonder pijn of problemen kunt gebruiken.

Hoe ga ik als orofaciaal fysiotherapeut te werk?

Wanneer u voor het eerst bij mij langskomt, wil ik graag de nodige achtergrondinformatie van u hebben. Zo kan ik een goed beeld van de aandoeningen krijgen. Na afloop van dit gesprek kan ik u vertellen wat de behandelmogelijkheden zijn. Bij een behandeling is het uiteindelijke doel dat de klachten worden verholpen en dat u de pijn vaarwel kunt zeggen. Om dit te bereiken omvat het behandelprogramma onder meer het geven van advies omtrent lichaamshouding en lichaamsbeweging, het uitvoeren van oefeningen om het goed functioneren van de spieren en gewrichten te stimuleren en het bieden van professionele ondersteuning en begeleiding hierbij. Aan een behandeling zijn dus allerlei aspecten verbonden. Veel cliënten melden doorgaans al na korte tijd een vermindering van pijn en een verbetering van hun gesteldheid.