Vergoedingen

Niet-gecontracteerde zorg bij Praktijk Postema

Niet-gecontracteerde zorg is de zorg die verleend wordt door een zorgverlener waarmee geen afspraken zijn gemaakt met de zorgverzekeraars. Bij Praktijk Postema maakt u gebruik van niet-gecontracteerde zorg, dus dient u zelf de kosten voor te schieten. Bij Praktijk Postema kunt u direct pinnen of via bankoverschrijving betalen. U krijgt een factuur direct na betaling mee zodat u het bedrag kan terugvragen van uw zorgverzekeraar.

Mijn advies is om vooraf even contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Zo weet u wat u als vergoeding kan krijgen.

Maar hoeveel krijg ik nou vergoed als ik naar Praktijk Postema ga waar mijn verzekeraar geen contract mee heeft? Welke informatie moet mijn zorgverzekeraar geven over deze vergoedingen? Lees de antwoorden op drie veelgestelde vragen over de vergoedingen van niet-gecontracteerde zorg.

Drie vragen over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg

1. Mag de zorgverzekeraar zelf bepalen hoe hoog de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg is?

Ja. De zorgverzekeraar moet zich daarbij wel houden aan de uitspraken van de rechter over deze vergoedingen. Zo kan een vergoeding van minder dan 75% van het marktconforme tarief een hinderpaal zijn voor mensen om naar die zorgaanbieder te gaan. Dat mag niet, tenzij de zorgverzekeraar kan onderbouwen waarom het lagere percentage in dit geval geen hinderpaal op zal leveren.

2. Wat moet er in de polis staan over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg?

De zorgverzekeraar moet duidelijke informatie geven in de polis over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Ook moet duidelijk zijn hoeveel er vergoed wordt als je naar een zorgaanbieder gaat waar wel een contract mee is.

3. Hoe houdt de NZa toezicht op de vergoedingen van niet-gecontracteerde zorg?

De NZa houdt toezicht op de informatie in de polissen. Als zorgverzekeraars geen vergoeding noemen in hun polis voor niet-gecontracteerde zorg, als de berekening niet transparant genoeg is of als de vergoeding op voorhand al in strijd is met de wet, dan zal de NZa de zorgverzekeraar hierop aanspreken.

(Bron: NZa)

Afspraak maken?

Neem contact op om een afspraak in te plannen

Vergoedingspercentages niet-gecontracteerde zorg

Als je bij Praktijk Postema onder behandeling komt betaalt u vaak een deel van de rekening uit eigen zak. Hoeveel u precies moet bijbetalen kan per type zorgpolis en zorgverzekeraar verschillen. Ik heb de verschillende vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg in 2019 voor u op een rij gezet: